Friday, March 20, 2015

ŠTA TREBAM ZNATI O PLATNENIM PELENAMA?







Često puta pročitamo kako je upotreba pamučnih pelena mučenje i mame i bebe. E pa dragi moji nije, platnene pelene ne znače muku, hrpu peglanja i komplicirano previjanje kao u doba naših majki. Današnje moderne pelenu su isto toliko jednostavne za upotrebu kao i jednokratne, a o aspektu zdravlja da i ne govorimo. 

  • Praksa dokazuje da se djeca koja nose jednokratne pelene kasnije odviknu od pelena nego dijete koje troši platnene.
  • Platnene pelene izrađuju se od prirodnih materijala i korak su naprijed prema zdravijem okolišu
  • Platnene su pelene do 4 puta jeftinije (zbrajajući troškove održavanja) od jednokratnih
  • Platnene se pelene nose sa zaštitnim gaćicama koje propuštaju zrak pa dječja guza dovoljno "diše" i ne pregrijava se
  • Platnene pelene može upotrebljavati više djece, a nakon odlaganja brzo su razgradive
  • Ako dijete nosi platnene pelene, rjeđe procuri mokraća pokraj nožice, a stolica novorođenčadi rjeđe procuri prema leđima
  • postoji mogućnost da se pelene ne isperu dobro, a deterdžent može iritirati kožu;
  • pelene mogu postati tvrde, a može se pojaviti i neugodan miris zbog kombinacije zaostalog deterdženta u peleni i mokraće;
  • smanjuje vijek trajanja pelena.
  • 20 - 25 pelena za novorođenče, za starije dijete sasvim je dovoljno 20 komada;
  • 3 - 4 nepropusne gaćice, svake veličine (ako upotrebljavate pelene koje nemaju nepropusni sloj- AIO).


ODRŽAVANJE PLATNENIH PELENA


Ako želite da vam dijete bude čisto i da ima zdravu guzu, treba mu često mijenjati pelene. Za jednokratne pelene pravilo je mijenjati ih svaka dva do tri sata, osim ako se u međuvremenu ne uprljaju, tj. ako ih beba ne ukaki. 
Ali, zašto sve više majki upotrebljava moderne platnene pelene?
Savjet: Količina deterdženta za pranje pelena mora biti mala (čak samo jedna kašika), jer je manja iritacija djetetove kože i pelene duže traju. Omekšivač se ne upotrebljava jer smanjuje moć upijanja, a i ne želimo tu hemiju na bebinoj guzi.
Prije upotrebe         
Prije prve upotrebe nove pelene je naravno potrebno operati, u ne sasvim punoj mašini za veš i dobro ih isperite. Da bi se postigla maksimalnu moć upijanja, trebat će ih oprati nekoliko puta. Čak je dobro potopiti ih u vodi sa 1/4 sode bikarbone, te da odstoje 24h tako. Nakon toga ih normalno operete u mašini za veš.
Čuvanje prljavih pelena    
Moguća su 3 načina držanja prljavih platnenih pelena:      
Mokro držanje:                                                                         
Prljave pelene se drže u kombinaciji vode i esencijalnih ulja (može i sodebikarbone) kako bi se smanjili neugodni mirisi i mrlje. Bilo koja plastična kanta poslužiti će za čuvanje prljavih pelena.
Suho držanje:  
Pelene se stavljaju u ‘wetbag’ i kao takve čekaju pranje. Za spriječavanje neugodnog mirisa može se staviti soda bikarbona, ulje čajevca ili lavande.
Kombinirano držanje (mokro i suho):     
Moguće je pelenu isprati i staviti u ‘wetbag’ i tako dobijemo kombinaciju suhog i mokrog pranja, no bez stajaće vode. Također možemo upotrijebiti sodu bikarbonu, ulje čajevca ili lavande.
Napomena: nikada nemojte dodavati izbjeljivače ili detrdžente za veš u kantu ili wet bag jer su te hemikalije preoštre za pelene te mogu dovesti do oštećenja vlakana tkanine i vodootpornih dijelova pelene.
Odvajanje kakice s pelene možete pojednostaviti korištenjem jednokratnih biorazgradivih maramica (linera) koje možete baciti zajedno sa kakicom. Da biste smanjili mrlje, pokakanu pelenu isperite što prije pod mlazom vode u zahodsku školjku i onda je stavite u kantu. 
Ako primjenjujete suhu metodu, produžujete vijek trajanja pelene zbog manjeg oštećivanja tkanine. S druge strane, držanje pelena u vodi smanjuje mrlje na njima. U vodu je dobro staviti malo octa ili ulje čajevca za dezinfekciju te za smanjenje neugodnih mirisa, a vodu bi trebalo promijeniti svaka dva dana.

Pranje         
Možete upotrebljavati deterdžent koji inače upotrebljavate, ali u veoma maloj količini. Potrebno je izbjegavati pretjeranu upotrebu deterdženta jer:
Uz smanjenu količinu deterdženta, dobro je upotrijebiti deterdžente koji su povoljniji za okoliš, dakle, bez fosfata, ili deterdžente na prirodnoj bazi. U slučaju da djetetova koža reagira na pelenu, uzrok može biti upravo deterdžent - isprobajte drugu vrstu ili smanjite količinu.
Preporučena temperatura pranja je 60 °C. Pri toj temperaturi bit će uništene bakterije i gljivice, a pelene će biti dobro oprane. Pranje na toj temperaturi također je povoljnije za okoliš. Pranje na 90 °C nepotrebno troši energiju, vrijeme i novac. Nemojte upotrebljavati omekšivač ni izbjeljivače. Omekšivač jako smanjuje moć upijanja pelene i može štetiti djetetovoj koži. Umjesto omekšivača, ako su pelene tvrde, stavlja se kašika alkoholnog octa u pretinac za omekšivač. Pelene neće mirisati po octu! Dodavanjem nekoliko kapi lavandina ulja u pretinac za omekšivač, pelene poprimaju ugodan prirodni miris.
Zaštitne gaćice možete prati zajedno s pelenama, ali preporučujemo da to radite rijetko. Njih je bolje prati na 40 °C (i to ne pri svakom prematanju) jer im se na taj način produžava vijek trajanja.
Sušenje      
Oprane pelene sušite na zraku ili u sušilici na srednje vrućem programu. Sušenjem na zraku znatno smanjujete potrošnju energije i količinu otpuštenog CO2 u okoliš! Peglanje pelena nije potrebno.
Pelene i zaštitne gaćice          
Ako pelene planirate prati svaka 2 do 3 dana, preporučujemo sljedeće količine:
Koristite li pelene univerzalne veličine (one-size, birth-to-potty), bit će vam dovoljan jedan set, iako će, pogotovo za sitnu novorođenčad, dobro doći nekoliko vrlo malih pelena za novorođenčad (veličina newborn). Ako se koristite pelenama u veličinama, trebat će vam 2 ili 3 seta, ovisno o vrsti pelena i djetetovoj veličini. Djeca već nakon 6 - 7 mjeseci dostignu priličnu debljinu trbuščića i bedara, tako da često roditelji pomisle da pelene univerzalne veličine neće biti dovoljno velike do kraja. No, nakon tih mjeseci djeca više rastu u duljinu nego u širinu pa i nakon godinu dana mogu nositi gotovo jednako velike pelene. Ako se odlučite za tetra pelene ili presavijene pelene (prefolds), preporučujemo da im dodate nekoliko oblikovanih pelena s kopčama (čičak ili drukeri) za razne praktične upotrebe - izlaske ili za prilike kad netko drugi čuva dijete. I obrnuto, ako većinom upotrebljavate oblikovane pelene, tetra pelene možda će vam dobro doći ako se dogodi da se oblikovane pelene nisu stigle oprati ili osušiti.
Ulošci, predlošci/lineri    
Ulošci i predlošci nisu obavezni. Ulošcima nazivamo sve dodatke u peleni koji služe za dodatno upijanje mokraće. Nekoj djeci neće trebati dodatni ulošci. Nekoj će trebati noću, a djeci koja puno piške trebat će i danju. Preporučujemo da počnete s desetak uložaka, a poslije ih dodajete prema potrebi. Uz sašivene uloške, za istu svrhu mogu vam poslužiti i savijene tetra pelene ili presavijene pelene (prefolds).                                                             Predlošci/lineri su tanki jednoslojni komadi od perive tkanine ili od jednokratne (zapravo, višekratne) celuloze. Služe za lakše odvajanje stolice i vrlo su korisni. Neki roditelji vole sintetičke linere od polipropilena ili poliesterskog flisa jer odvlače tekućinu u upijajuće slojeve pelene. Ipak, većina roditelja više voli biorazgradive linere od celuloze koji se mogu baciti u zahodsku školjku zajedno sa kakicom, ili se oprati nekoliko puta ako su samo popišani. Ali, pelene možete vrlo dobro održavati i bez upotrebe linera.
Koliko traju pelene      
Logično je - što manje pelena imate, češće ćete ih morati prati, kraće će trajati. Vrijedi i obrnuto. Uz dobro održavanje blagim deterdžentom, bez namakanja i bez iskuhavanja, ako se peru svaki treći dan, svakako bi trebale potrajati za prematanje najmanje jednog ili dvoje djece, ali i troje. Malo će izgubiti boju i možda se malo “ofucati” (neke više, neke manje), ali sigurno će zadržati funkcionalnost.

No comments:

Post a Comment