Saturday, May 2, 2015

ODLUČILI SMO KORISTITI PLATNENE PELENE, ŠTA TREBAMO ZNATI???

Odlučili ste se za platnene pelene, i šta sad??? Želite pokušati ... ali  toliko je nepoznanica i stvari koje vam nisu  jasne! Ma ništa za to J idemo ispočetka sa najčešćim pitanjima kojima se svima na početku vrte po mislima.

Postoji više vrsta platnenih pelena, pa ću se tu potruditi da ih sve navedem. Također, u zagradi će da stoji da li je potrebno cover za tu vrstu pelena.


TETRA PELENE - pelene koje su naše mame, nane i bake koristile (potreban cover)
To je obična četvrtasta pamučna pelena koja je napravljena od tzv.tetra materijala. Njih inače možete kupiti u svakoj bolje opremljenoj prodavnici dječije opreme, kao i u apotekama. 
Što se tiče ovih pelenica tu ima nekoliko tipova motanja/povijanja beba u njih. Na sljedećim linkovima ćete naći poneki od njih.


Cijena ovih pelena je veoma povoljna za bosanskohercegovačke uslove jer se mogu naći po komadu od 2 KM do 5 KM.
Ako se odlučite samo na „tetranje“ potrebno vam je oko 40-ak komada i da ih perete svako 2-3 dana. One se peru na temperaturama 60/90 ako nije drugačije naznačeno od strane samog proizvođača. Njih karakteriše i veoma brzo sušenje.

PS. Proizvođači su počeli da ove pelene proizvode i od bambus vlakana, i moje iskustvo je da su te pelenice nešto najmekanije u svijetu tetri što sam našla, a tek upijanje, savršenstvo. Jedina mana je što se u tkanju koristi i postotak sintetike pa nisu 100% napravljene od prirodnog materijala, naime sam bambus bi se prebrzo raspao da nema udjela sintetičkih vlakana.


PREFOLD PELENE (potreban cover)
Slične su tetra pelenama, ali dolaze u debljoj verziji, izrađene su od pamučnih materijala. Motaju se na veoma sličan način. U BiH ih nema kupiti u slobodnoj prodaji, već se rade po narudžbi kod određenih proizvođača dječijih stvarčica. A cijena im se kreće od 6 - 10 KM
Motaju se slično tetra pelenama.


Njih vam treba od 20-40, ovisno o tome koliko često ćete ih prati. Suše se sporije nego tetra pelene zbog debljine. I one se peru na temperaturama od 60-90 stepeni.


ŠVEDSKA PELENA  (potreban cover)


Ovakva pelena veoma podsjeća na moderne platnene pelene, s tim da na krajevima ove pelene postoje vezice kojima se učvršćuje. Jedan takva izrađena je od pamučnih materijala ali se ne može koristiti samostalno već kao vrsta omotača za tetra ili prefold pelenu.


MODERNE PLATNENE PELENE 


Podrazumjevaju pelenu koja je oblikovana tako da nemate nikakvih dodatnih motanja i sličnih zavrzlamica, ovakve pelene na sebi imaju već postavljene drikere (kopče), čičak trake i slična rješenja koja omogućavaju jednostavno i brzo mijenjanje pelenice bebi. One se ni u čemu ne razlikuju od jednokratnih pelena, osim što su puno, puno zdravije J
Također i unutar modernih platnenih pelena postoje podvrste zbog načina na koji je umetnut uložak u njih, da li su nepropusne i sl.  Pa idemo redom:

FITTED PELENA je pelena koja ima zašiven uložak, nije nepropusna i potreban joj je cover.


POCKET PELENA je pelena koja ima tzv džep u koji možete umetnuti uložak za pelenu (koji je došao uz istu) ili tetra pelenu koja u tom slučaju „glumi“ uložak. I ovoj pelni je potreban cover.


SPLIT PELENA je pelena koja ima odvojivi uložak i koji se za nju uglavnom kači drikerima/kopčama. Također, potreban je cover.


HIBRID PELENA je pelena koja u samoj svojoj unutrašnjosti ima i sloj polar flisa koji pospješuje da se tekućina ravnomjerno raspoređuje unutar same pelenice. S vanjskih strana ovakve pelenice u pravilu se nalaze pamućni materijali. Potreban je cover.




AIO ( All in one) PELENA / Sve u jednom pelena je ona koja ima na sebi zašiven i sloj nepropusnog PUL materijala zajedno sa pamukom. Jednoj ovakvoj pelenici nije potreban cover, ali po iskustvima korisnika brže pustiti tekućinu van negoli opcija pelena + cover. Uz ovakvu pelenu ide uglavnom i dodatni uložak (zašiven ili onaj koji se kopča na istu), i ne pere se na temperaturama većim od 60 stepeni.



POCKET AIO ( All in one) Pelena sa tzv džepom u koji se umeće uložak, i ušivenim PUL nepropusnim materijalom, s tim da se uložak može vaditi. Nije potreban cover.


FITED AIO ( All in one) Pelena sa nepropusnim slojem PUL-a i ušivenim uloškom. Nije potreban cover.


ALL IN 2 (AI2) Pelena kojoj kompletan vanjski sloj napravljen od PUL neporpusnog materijala,  te ima odvojivi uložak koji se može samostalno prati. 


COVER /ZAŠTITNE GAĆICE su baš ono što im ime kaže J Napravljene su od nepropusnog (PUL) materjala i koriste se kao vanjski omotač većine pelena.  PUL je materijal koji je vodonepropusan ali je paropropusan pa mekanoj bebinoj koži omogućava da diše, te ne dozvoljava da dođe do pregrijavanja urogenitalnog područja kod bebica.


TRENING GAĆICE -  Gaćice koje se koriste u prelaznom periodu sa pelene na tutu.


GAĆICE ZA PLIVANJE-  Gaćice koje koristite baš za ono na šta im sam naziv upućuje. One su ujedno i pelena, tako da nemate bojazni da će doći do nezgodnih situacija na plaži.



U svijetu platnenih pelena postoje i druge kratice, pa tako npr.

OS – označava pelenu koja je u jednoj veličini i koristi se od rođenja do odvikavanja. Veličina se uglavnom podešava drikerima.

S, M, L – su oznake za veličine u kojima se pelena radi.

NB (new born) – veoma mala pelena rađena u veličini za novorođenče i prije vremena rođene bebe.

LINERI kod nas nema adekvatne inačice u jeziku za ovo,pa ču korisitit naziv krpica, uglavnom to su malene krpice koje se umeću unutar pelene da bi onda kada beba izvrši veliku nuždu krpica bila izvađena i zajedno sa kakicom odložena na prikladno mjesto. Neke krpice su biorazgradive i mogu se direktno baciti u wc školjku, a neke opet nisu tako da se za njih koristi drugi oblik odlaganja.

SNAPPI – kopče koje se koriste pri učvršćivanju tetra i perfold pelena.



WET BAG – vrećica koja se koristi za mokre pelene. Postoje u većim ili manjim verzijama. Veće se koriste uglavnom za kući za one koji se odluče na tzv. suho držanje pelenica, a manje verzije wet bega se koriste za izlazke vani, putovanja i sl. kako ne biste pomiješali mokru, iskorištenu pelenu sa čistima. Takodjer wet bag sew uglavnom izrađuje od PUL materijala.

PAMUĆNE KRPICE -  Kako u platnenom svijetu nije potrebno koristiti vlažne maramice pamućne krpice su super pomagalo jer sa njima možete da brišete bebu, posušujete je... i šta sve ne.


Nadam se da smo objasnili za početak sve ono što je potrebno. Naravno ako budete imali još nedoumica, samo pitajte :)

Također, naše proizvode možete pogledati na fun page-u: Bamba baby